Projektstöd 2009

  • BOA
  • Föreningen Vardagshjältar Göteborg
  • Hammarkullekarnevalens integrationsseminarium
  • Sharaf Hjältar och Hjältinnor
  • STF, ”TILLSAMMANS”

Vi har sju miljoner
skäl att säga tack.

Det är drygt tio år sedan diskoteksbranden på Backaplan. Tio år sedan Göteborg var en stad i sorg.
63 ungdomar dog, ännu fler blev skadade och livet förändrades för alltid för många, många familjer.

Tragedin fick Göteborg att stanna och många ville hedra de omkomna och skadade ungdomarna. Därför tog Göteborgs-Posten initiativet till att bilda Göteborgs Minnesfond tillsammans med Göteborgs Stad och Göteborgs universitet. Pengarna strömmade in och fonden fick sammanlagt sju miljoner kronor. Syftet var att hedra minnet av brandkatastrofens offer, dels genom att ge ekonomiskt stöd till personer och organisationer som verkar för ”integration i alla dess goda former”, dels genom att varje år utse ”vardagshjältar” som osjälviskt har ställt upp för andra.

Redan när fonden startades bestämde vi att den skulle läggas ner efter tio år – och nu är vi där. Fondens alla medel är utdelade och tack vare våra samarbetspartners har vi inte haft några administrativa kostnader genom åren. Det betyder att varenda krona har gjort nytta, precis som det var tänkt. Vi vill rikta ett stort tack till alla de privatpersoner, företag och organisationer som så generöst har bidragit.

De utdelade pengarna fortsätter att arbeta tillsammans med de människor och organisationer som har fått stöd. Det är ett bra sätt att hedra de omkomna ungdomarna.

Och minnas, det kommer vi alltid att göra. Även utan minnesfonden.

(Peter Hjörne, Ordförande i Minnesfonden)

En vardagshjälte är den som osjälviskt och med inlevelseförmåga, uthållighet och medkänsla ställer upp för andra, kända och okända.

Varje år har Minnesfonden delat ut ett pris till vardagshjältar. För att hitta dessa personer har vi tagit hjälp av föreningar och stadsdelsnämnder i Göteborg. Det har varit en glädje att få läsa om alla goda krafter som verkar för integration och medmänsklighet. Referensgruppen och styrelsen har sedan fattat beslut om vilka som ska få stipendium. Vanligtvis har tio personer per år fått denna hedersamma utmärkelse.

Ceremonin har ägt rum i slutet av hösten, kring årsdagen för Brandkatastrofen. Tillställningen har påmint om hur minne, samtid och framtid är trådar i samma väv. Den har förenat människor från olika kulturer, generationer och sociala tillhörigheter i en känsla av gemenskap.

Vardagshjältarnas berättelser har gett insikter om människans utsatthet, liksom betydelsen av att bry sig om andra. Varje enskild god handling kan spela en avgörande roll för någon annan. På så sätt har vardagshjältarna blivit förebilder och skapat lust till engagemang hos flera.